Prażoki z kapustą po łódzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku ziemniaki zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie gdy ziemniaki będą się gotować boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie na tłuszczu który zostanie nam z boczku podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę. Po podsmażeniu cebuli łączymy ją z boczkiem i odstawiamy na bok. Na maśle klarowanym podsmażamy kapustę kiszoną. Następnie do podsmażonej kapusty dodajemy połowę porcji boczku i cebuli.
Gdy ziemniaki się ugotują odlewamy połowę wody z garnka. Ziemniaki zasypujemy przesianą mąką,dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy na ogniu do połączenia się mąki aby nie było grudek. Na koniec prażoki formujemy łyżką, wykładamy na talerz, okraszamy je pozostałym boczkiem z cebulą i przy boku nakładamy podsmażoną kapustę.
Komentarze