Prażoki z kapustą po Łódzku

4.47 (148 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest to pyszny Łódzki obiad

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750g ziemniaków
    240g wędzonego boczku
    360-370g kiszonej kapusty
    1 cebula (80g)
    75g mąki
    szczypta gałki muszkatołowej
    20g masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.47 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażoki z kapustą po łódzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku ziemniaki zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie gdy ziemniaki będą się gotować boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie na tłuszczu który zostanie nam z boczku podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę. Po podsmażeniu cebuli łączymy ją z boczkiem i odstawiamy na bok. Na maśle klarowanym podsmażamy kapustę kiszoną. Następnie do podsmażonej kapusty dodajemy połowę porcji boczku i cebuli.
    Gdy ziemniaki się ugotują odlewamy połowę wody z garnka. Ziemniaki zasypujemy przesianą mąką,dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy na ogniu do połączenia się mąki aby nie było grudek. Na koniec prażoki formujemy łyżką, wykładamy na talerz, okraszamy je pozostałym boczkiem z cebulą i przy boku nakładamy podsmażoną kapustę.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować