Prażoki

4.49 (189 ocen)

  • 50 min

Szybkie kluski ziemniaczane.

  • 50 min

Składniki:

  • ziemniaki 1 i 1/2 kg
    mąka pszenna ok. 40 dag
    boczek albo słonina ok. 30 dag
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażoki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą i postawić do gotowania. Posolić i gotować do miękkości.

    Odlać wodę pozostawiając trochę (ok. 1/3). Dodać mąkę do ziemniaków, przykryć pokrywką i jeszcze przez chwilę potrzymać ziemniaki na małym gazie.

    Zdjąć z gazu i utłuc pałką. Masa ziemniaczana musi być zwarta i gęsta aby można ją było nabierać łyżką najlepiej maczaną w tłuszczu.

    Nakładać na talerz i okrasić przesmażonym boczkiem albo słoniną. Najlepiej smakują z gotowaną kapustą choć smaczne też są z surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować