Praśne

0 (0 ocen)

  • 25 min

Smak mojego dzieciństwa i zapachu domu.

  • 25 min

Składniki:

  • Na 1 kg mąki pszennej:
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 1 litr maślanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Praśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jego konsystencję regulujemy dolewając stopniowo maślanki. Ciasto powinno być nieco lżejsze od ciasta na pierogi. Powinno łatwo dać się formować i nie rozjeżdżać się. Z ciasta formujemy jeden, gruby wałek i kroimy na ok. 1/5 cm plastry. Każdy z nich lekko rozgniatamy ręką i formujemy placuszki. Pieczemy na patelni bez tłuszczu z dwóch stron. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z masłem i mlekiem.

Porady

Placki można także upiec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jednak wówczas będą raczej przypominać wyrośnięte bułki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować