Pralinki z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ajerkoniak wlać do rondelka z grubym dnem i podgrzać na małym ogniu.
Gdy będzie bardzo ciepły i przy brzegach rondelka zacznie się pomalutku gotować, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę.
Mieszać aż cała się rozpuści, następnie dodać pokrojone na kawałki masło i mieszać aż powstanie jednolita i gładka masa.
2.Jeśli robimy pralinki kawowe, dodajemy sypką kawę do gorącego ajerkoniaku i mieszamy aż się rozpuści, później dodajemy czekoladę i masło jak powyżej.
3.Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na około 2 godziny aż masa będzie w połowie zastygnięta, na tyle sztywna aby można ją było podzielić na części.Łyżeczką nabrać porcję masy i ułożyć ją na talerzu, wstawić z powrotem do lodówki.
4.Gdy masa dodatkowo zastygnie, po około 2 godzinach, można uformować zgrabne kuleczki w dłoniach wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
5.Obtoczenie: do czystego i suchego (to ważne!) rondelka z grubym dnem włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i oliwę.
Mieszać podgrzewając na malutkim ogniu aż czekolada się roztopi.
Odstawić z ognia i obtoczyć kuleczki w masie czekoladowej,
np. nadziewając pralinkę na widelczyk lub trzymając je w jednej dłoni,
drugą nabierać łyżeczką masę czekoladową i polewać obtaczając pralinki. Układać na tacce.
Wstawić do lodówki do szybkiego zastygnięcia.
Gdy masa jest jeszcze miękka pralinki można udekorować wiórkami kokosowymi lub ziarenkami kawy.
Po zastygnięciu pralinki zdjąć z tacki (może być potrzeba podważenia nożem),
włożyć w malutkie papilotki, ułożyć w pudełeczku lub na talerzyku.
Komentarze