PRALINKI Z AJERKONIAKIEM

4.49 (160 ocen)

  • 30 min

Smaczne, rozpływające się w ustach pralinki.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki, 20 - 25 sztuk:

    Białe pralinki z ajerkoniakiem:

    • 80 ml (5 i 1/2 łyżki stołowej) ajerkoniaku

    (likieru jajecznego) ewentualnie Advocaata

    • 200 g białej czekolady

    • 50 g masła


    Do obtoczenia:

    • 150 g mlecznej czekolady + 1 łyżeczka oliwy
    • lub 150 g białej czekolady + 1 łyżeczka oliwy
    • opcjonalnie wiórki kokosowe
    • malutkie papilotki
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pralinki z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ajerkoniak wlać do rondelka z grubym dnem i podgrzać na małym ogniu.

    Gdy będzie bardzo ciepły i przy brzegach rondelka zacznie się pomalutku gotować, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę.

    Mieszać aż cała się rozpuści, następnie dodać pokrojone na kawałki masło i mieszać aż powstanie jednolita i gładka masa.
  • 2. Jeśli robimy pralinki kawowe, dodajemy sypką kawę do gorącego ajerkoniaku i mieszamy aż się rozpuści, później dodajemy czekoladę i masło jak powyżej.
  • 3. Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na około 2 godziny aż masa będzie w połowie zastygnięta, na tyle sztywna aby można ją było podzielić na części.Łyżeczką nabrać porcję masy i ułożyć ją na talerzu, wstawić z powrotem do lodówki.
  • 4. Gdy masa dodatkowo zastygnie, po około 2 godzinach, można uformować zgrabne kuleczki w dłoniach wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
  • PRALINKI Z AJERKONIAKIEM przygotowanie 5. Obtoczenie: do czystego i suchego (to ważne!) rondelka z grubym dnem włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i oliwę.

    Mieszać podgrzewając na malutkim ogniu aż czekolada się roztopi.

    Odstawić z ognia i obtoczyć kuleczki w masie czekoladowej,

    np. nadziewając pralinkę na widelczyk lub trzymając je w jednej dłoni,

    drugą nabierać łyżeczką masę czekoladową i polewać obtaczając pralinki. Układać na tacce.
    Wstawić do lodówki do szybkiego zastygnięcia.

    Gdy masa jest jeszcze miękka pralinki można udekorować wiórkami kokosowymi lub ziarenkami kawy.

    Po zastygnięciu pralinki zdjąć z tacki (może być potrzeba podważenia nożem),

    włożyć w malutkie papilotki, ułożyć w pudełeczku lub na talerzyku.

    Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować