Pralinki -trufle czekoladowe

1 (1 ocen)

  • 15 min

Rewelacyjne czekoladki domowej roboty.

  • 15 min

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady

    1/2 szklanki śmietany kremówki 36%

    kakao i pokruszone orzechy do obtoczenia
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pralinki -trufle czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się gotować, zdejmujemy z ognie, a następnie dorzucamy do niej połamane kawałki czekolady i mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  • 2. Taką jednolitą masę chłodzimy w lodówce przez całą noc. (Dla niecierpliwych, można schłodzić w zamrażarce ok 30min sprawdzając czy masa jest już wystarczająco zastygnięta, ale nie zmrożona).

    Nastepnego dnia za pomocą łyżeczki formujemy z masy czekoladowej małe kulki, obtaczamy w kakao lub w posiekanych drobno orzechach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować