Pralinki mikołajowe - pralines St. Nicholas - i nie tylko

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mam nadzieję, że Ksawery nie poszaleje sobie i zamieni się w lekki podmuch, który będzie dzisiaj niósł sanie Mikołaja z prezentami dla wszystkich dzieci. Ja natomiast kończę moje pralinki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Pralinki dla dzieci (bez alkoholu)

    Składniki ( na dwie formy silikonowe)

    2 czekolady mleczne
    2 kopiaste łyżki serka mascarpone

    Pralinki dla dorosłych (z alkoholem)

    Składniki (na trzy foremki silikonowe):

    3 gorzkie czekolady
    10 g marcepanu
    łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej i kilka kandyzowanych wiśni (akurat to miałam w lodówce)
    2 łyżki serka mascarpone
    150 ml brandy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pralinki

Pralinki mikołajowe - pralines st. nicholas - i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. 1.Jak to zrobić?

    - rozpuść 1 i 1/2 czekolady w kąpieli wodnej, tak aby była płynna - uwaga nie przegrzej
    - wysmaruj dokładnie foremki silikonowe 2-3 razy
    - po nałożeniu pierwszej warstwy włóż do lodówki i odczekaj 10-15 min. i połóż następną warstwę czekolady, czynność powtórz
    - do pozostałej czekolady dodaj serek mascarpone, wymieszaj i napełniaj otwory w foremkach silikonowych, włóż do lodówki na pół godziny
    - pralinki trzeba jeszcze "zamknąć", dlatego rozpuść w kąpieli wodnej 1/2 czekolady i wysmaruj dół foremek, włóż do lodówki na 15 min., po tym czasie pralinki można wyjmować, a właściwie "wypychać" z foremek.


    2.Jak to zrobić?

    - rozpuść 2 i 1/2 czekolady w kąpieli wodnej, tak aby była płynna
    - wysmaruj dokładnie foremki silikonowe 2-3 razy
    - po nałożeniu pierwszej warstwy włóż do lodówki i odczekaj 10-15 min. i połóż następną warstwę czekolady, czynność powtórz
    - do pozostałej czekolady dodaj marcepan, pokrojoną skórkę i wiśnie oraz serek mascarpone, wymieszaj, dodaj alkohol, wymieszaj
    - napełniaj otwory w foremkach silikonowych, włóż do lodówki na pół godziny
    - pralinki trzeba jeszcze "zamknąć", dlatego rozpuść w kąpieli wodnej 1/2 czekolady i wysmaruj dół foremek, włóż do lodówki na 15 min., po tym czasie pralinki można wyjmować, a właściwie "wypychać" z foremek.

Porady

Moja rada: - pralinki z mlecznej czekolady są o wiele delikatniejsze, dlatego należy bardzo uważać przy ich "wypychaniu"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Salatka z kurczaka, jajek i selera

To może cię zainteresować