Biszkopt do tortów i nie tylko

5 (153 ocen)

Przepis mam od mamy, a ona z kolei dostała go od naszego sąsiada cukiernika wiele lat temu. Nadal sie doskonale sprawdza - tylko z tego korzystam piekąc torty i ciasta

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szkl cukru
    7 łyżek oleju
    1,5 szkl mąki wrocławskiej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt do tortów i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Jak się rozpuści dodawać kolejno żółtka, a następnie po łyżce oleju. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wmieszać mąkę (nie ubijać!) Wylać do formy wyścielonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić na 10 minut w foremce, a dopiero później wyjąc

Porady

Formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia wtedy biszkopt będzie równy po odwróceniu. Boki pozostawić nieposmarowane a po upieczeniu odciąć nożem. Ja używam plastikowego, żeby nie porysować formy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować