Pożeczkowiec

5 (143 ocen)

Do zrobienia o każdej porze roku

Składniki:

  • 3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody
    szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    1,5 szklanki mąki
    5 jaj
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 kg serków homogenizowanych waniliowych
    kostka masła
    6 łyżek cukru pudru
    3 opakowania śmietanfix
    1/2 litra śmietany 30%
    dżem z czarnej pożeczki
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pożeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa kakaowa (do biszkoptu): olej, wodę, 1/2 szklanki cukru i kakao zagotować i ostudzić
  • 2. Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodać pozostały cukier. Dalej dodać stopniowo po jednym żółtku. Miksując wlać zimną masę kakaową. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę o wymiarach 25x36 (jeśli chcemy wysokie ciasto proponuję mniejszą) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30 minut (lub do miękkiego patyczka)
  • 3. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę i stopniowo dodawać po łyżeczce serka. Na koniec dodać fix - 1 opakowanie
  • 4. Bita śmietana: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i pozostałymi fixami
  • 5. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć połowę dżemu i rozsmarować. Na dżem wyłożyć masę serową i przykryć drugim biszkoptem. Na biszkopt wyłożyć pozostały dżem i na dżem bitą śmietanę.

Porady

Masę serowa lepiej wychodzi gdy robi się ją pałką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Porzeczki Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować