1.Masa kakaowa (do biszkoptu): olej, wodę, 1/2 szklanki cukru i kakao zagotować i ostudzić
2.Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodać pozostały cukier. Dalej dodać stopniowo po jednym żółtku. Miksując wlać zimną masę kakaową. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę o wymiarach 25x36 (jeśli chcemy wysokie ciasto proponuję mniejszą) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30 minut (lub do miękkiego patyczka)
3.Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę i stopniowo dodawać po łyżeczce serka. Na koniec dodać fix - 1 opakowanie
4.Bita śmietana: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i pozostałymi fixami
5.Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć połowę dżemu i rozsmarować. Na dżem wyłożyć masę serową i przykryć drugim biszkoptem. Na biszkopt wyłożyć pozostały dżem i na dżem bitą śmietanę.
Komentarze