1.Pieczemy biszkopt (najlepiej według swojego przepisu)
2.Masę budyniową.
Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
3.Cytrynowa pianka.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Można dodać również z łyżkę soku z cytryny.
4.Wykończenie:
na biszkopt wykładamy masę budyniową, potem piankę. Całość przykrywamy herbatnikami. Można również herbatniki posmarować lukrem.
Komentarze