Cytrynowiec

0 (0 ocen)

Lekkie i orzeźwiające ciasto

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    sok z 3 cytryn
    1 ½ szklanki wody
    1 szklanka cukru
    kostka masła
    Pianka:
    1 galaretka cytrynowa
    500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo: duża paczka herbatników

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt (najlepiej według swojego przepisu)
  • 2. Masę budyniową.
    Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  • 3. Cytrynowa pianka.
    Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Można dodać również z łyżkę soku z cytryny.
  • 4. Wykończenie:
    na biszkopt wykładamy masę budyniową, potem piankę. Całość przykrywamy herbatnikami. Można również herbatniki posmarować lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy