Ciasto z czarną porzeczką i serkiem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z cukrem, dodajemy masło, palcami wyrabiany na konsystencję kruszonki. Z powstałej masy odsypujemy 6 łyżek ( użyjemy jej do posypania ciasta). Do pozostałej masy dodajemy proszek do pieczenia, jogurt i jajko. Dobrze wyrabiamy za pomocą miksera. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy (u mnie o średnicy 21 cm).
2.Następnie w misce ubijamy mikserem na gładką masę serek śmietankowy, cukier, cukier waniliowy i jajko. Tak przygotowana masę wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy czarnymi porzeczkami i kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Komentarze