Powidła śliwkowe

4.5 (188 ocen)

  • 20 min

Zawsze wśród moich przetworów muszą znaleźć się powidła ze śliwek węgierek.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 kg śliwek węgierek
    0,5 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Powidła przygotowuję z bardzo dojrzałych, lekko pomarszczonych przy ogonkach śliwek.
    Wydrylowane śliwki należy rozgotować z minimalną ilością wody, a następnie gotować na wolnym ogniu często mieszając do chwili, gdy powidła staną się ciemne i gęste.
    Czasami trwa to dość długo, ja rozkładam smażenie na 2-3 dni po ok. 1-2 godz. dziennie.
    Pod koniec smażenia dodaję cukier.
    Gorące powidła wkładam do wyparzonych słoików i od razu zamykam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować