Brzoskwiniowe powidełka z piekarnika

4.49 (191 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Powidła śliwkowe znamy wszyscy. Postanowiłam sprawdzić, czy z brzoskwiń też uda się przygotować podobny smakołyk. Ponieważ w ubiegłym roku wypróbowałam technikę przygotowywania powideł w piekarniku, te brzoskwiniowe zrobiłam w podobny sposób. Powidełka wyszły wyśmienite. Warto spróbować :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń (waga bez skórki i bez pestek)
    5 płaskich łyżek cukru
    szczypta cynamonu
    szczypta kardamonu
    szczypta mielonych goździków
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Powidła

Brzoskwiniowe powidełka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Kroimy na małe kawałki. Przekładamy do brytfanny, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 30 minut pod przykryciem i jeszcze ok. 60-80 minut bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszamy. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • 2. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przykrywamy kocem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Porady

Aby łatwiej zdjąć skórkę z brzoskwiń, można je wcześniej przelać wrzątkiem. Powidełka można tradycyjnie smażyć w garnku z grubym dnem. Z podanej ilości składników otrzymałam 2 słoiczki o pojemności 200 ml i kilka łyżek powidełek do zjedzenia na bieżąco.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować