Potrawka z kurczaka

0 (0 ocen)

Pyszne, szybkie danie obiadowe

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    250 g fasolki szparagowej
    2 pomidory
    4 łyżki wina białego
    1/2 cebuli
    1/2 łyżeczki kurkumy
    przyprawa do kurczaka
    przyprawa do gyrosa
    papryka słodka i ostra
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki oliwy
    1/2 łyżeczki sosu sojowego
    50 ml śmietany kremówki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawa w czasie gotowania 1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Do miseczki wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, kurkumę,paprykę ostrą i słodką, przyprawę do kurczaka i gyrosa, pieprz, wszystko dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i odstawić na ok 1 godz. Fasolkę szparagową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać odrobinę soli, gotować fasolkę ok 4 min, odsączyć na sicie.
  • Gotowa potrawa 2. Na rozgrzaną patelnię włożyć kurczaka, obsmażyć, dodać pokrojoną cebulę, wlać wino, chwilkę odparować. Do piersi włożyć fasolkę szparagową, dodać sos sojowy oraz śmietanę kremówkę. Dusić do miękkości. Ok. 5 min przed końcem duszenia dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszać, jeśli trzeba to doprawić jeszcze do smaku. Podawać z ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować