Potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Do miseczki wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, kurkumę,paprykę ostrą i słodką, przyprawę do kurczaka i gyrosa, pieprz, wszystko dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i odstawić na ok 1 godz. Fasolkę szparagową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać odrobinę soli, gotować fasolkę ok 4 min, odsączyć na sicie.
2.Na rozgrzaną patelnię włożyć kurczaka, obsmażyć, dodać pokrojoną cebulę, wlać wino, chwilkę odparować. Do piersi włożyć fasolkę szparagową, dodać sos sojowy oraz śmietanę kremówkę. Dusić do miękkości. Ok. 5 min przed końcem duszenia dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszać, jeśli trzeba to doprawić jeszcze do smaku. Podawać z ryżem. Smacznego!
Komentarze