Portugalskie tartaletki cytrynowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zakochałam się w nich podczas pierwszej wizyty w Portugalii, leciutkie, delikatne, cytrynowe i po prostu przepyszne.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ciasto francuskie (na maśle): 275 gramów
    - mąka: 30 gramów
    - mleko: 1.5 szklanki
    - cukier: 200 gramów
    - żółtka: 6 sztuk
    - cytryna (tylko otarta skórka): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Portugalskie tartaletki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • portugalskie tartaletki 1. Ciasto zdejmujemy z papieru, rolujemy i kroimy na kawałki grubości 1,5 cm (powinno nam wyjść 12 kawałków). Wysmarowane masłem foremki do muffinek wyklejamy ciastem, zaczynając od dna i kontynuujemy po bocznych ściankach do górnej krawędzi.

  • portugalskie tartaletki 2. 300 ml melka gotujemy, resztę mieszamy z mąką, cukrem, żółtkami i startą skórką z cytryny i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do czasu zgęstnienia.

    Masą napełniamy wyłozone ciastem foremki, pozostawiając ok. 1 cm od góry wolny od kremu.
  • 3. Pieczemy w temp. 220 st.C około 15 minut, albo do czasu aż krem zacznie się przypiekać. Powinny być ciemne plamki. Wyjmujemy z blaszki, studzimy.

    Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cynamon Cytrusy Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować