Portugalskie tartaletki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zdejmujemy z papieru, rolujemy i kroimy na kawałki grubości 1,5 cm (powinno nam wyjść 12 kawałków). Wysmarowane masłem foremki do muffinek wyklejamy ciastem, zaczynając od dna i kontynuujemy po bocznych ściankach do górnej krawędzi.
2.300 ml melka gotujemy, resztę mieszamy z mąką, cukrem, żółtkami i startą skórką z cytryny i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do czasu zgęstnienia.
Masą napełniamy wyłozone ciastem foremki, pozostawiając ok. 1 cm od góry wolny od kremu.
3.Pieczemy w temp. 220 st.C około 15 minut, albo do czasu aż krem zacznie się przypiekać. Powinny być ciemne plamki. Wyjmujemy z blaszki, studzimy.
Komentarze