Poranna Zorza

3.67 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To przepyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej. Wart wypróbować. Ciasto Poranna zorza to jedno z najsmaczniejszych ciast z kremem budyniowym jakie jadłam. Ciasto zrobione jest na bazie biszkoptu i przełożone kremem oraz bezą orzechową. Wierzch ciasta stanowią biszkopty ułożone na masie i polane czekoladą.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    • 6 całych jajek
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szk. cukru
    Składniki na masę budyniową:
    • 4 szk. mleka
    • 160 g budyniu waniliowego
    • 300 g masła
    • 6 łyżek cukru
    Składnik na beze orzechową:
    • 5 białek z jajek
    • 1 szk. cukru
    • 1 łyżka maki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Szczypta soli
    • 250 g orzechów włoskich
    Składnik na polewę:
    • 2 gorzkie czekolady
    • 1 szk. śmietany 30%
    Składniki dodatkowe:
    • 1 opakowanie biszkoptów
Wystaw ocenę:

3.67 (12 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe

Poranna zorza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Sposób przygotowania biszkoptu:
    1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
  • masa 2. Sposób przygotowania masy budyniowej:
    1. Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem. Następnie wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając żeby nie powstały nam grudki. Gdy budyń już gęstnieje zestawiamy z palnika, nadal mieszając chwilkę i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy mikserem dodając stopniowo ostudzony budyń.
    2. Połowę masy budyniowej wykładamy na ostudzony biszkopt.
  • beza 3. Sposób przygotowania bezy orzechowej:
    1. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do białek, cały czas miksując.
    2. Orzechy drobno kruszymy, łączymy z ubitymi białkami.
    3. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180°C.
    4. Po upieczeniu studzimy i układamy na masie budyniowej.
  • biszkopty 4. 5. Na ciasto bezowe nakładamy pozostałą masę budyniową i układamy biszkopty.
  • ciasto 5. Sposób przygotowania polewy:
    1. Czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada i dowolnie dekorujemy polewą ciasto.
    2. Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny
    3. Gotowe.
    4. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować