Kokosowa poranna rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serowe kulki: Wszystkie składniki wymieszać widelcem lub mikserem. Masa ma być dość gęsta. Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na deseczce i włożyć do zamrażarki na ok. 30 - 40 minut.
2.Ciasto ucierane jasne: Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch stopniowo dodając po jednym żółtku. Cały czas ucierając dodawać olej i śmietanę, na końcu wymieszaną mąkę z proszkiem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Ciasto białkowo - kakaowe: Margarynę roztopić i ostudzić. Białka ubić gdy będą sztywne dodać cukier cały czas miksując na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać margarynę. Na koniec delikatnie połączyć z resztą składników. Przełożyć na ciasto ucierane, poukładać serowe kulki. Placek piec ok. 60 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudzić.
4.Masa budyniowa:Ugotować budyń z mąką i cukrem. Gorącą masę wylać na ciasto, posypać kokosem lub kakao.
Porady
Zamiast masy budyniowej można przygotować masę śmietanową lub polać ciasto polewą czekoladową.
Z powodzeniem można zwiększyć składniki na kulki kokosowo - serowe o połowę.
Komentarze