Zorza Wiśniowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na spodzie kruchym z dodatkiem kuleczek z wiśniami i delikatną masą jogurtową.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma 33 cm x 24 cm
    Składniki na ciasto:
    • ½ kg mąki pszennej
    • 200 g śmietany kwaśnej 18%
    • 250 g margaryny
    • 6 żółtek
    • 1 szklanka cukru pudru
    • ½ łyżeczki amoniaku
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 20 szt. wiśni z kompotu drylowanych
    • 2 łyżki kakao
    Składniki na masę:
    • 800 g jogurtu naturalnego
    • 2 galaretki żółte
    Dodatkowo:
    • 1 słoik powideł
    • 3 batony Grześki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Zorza wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kuleczki 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder, amoniak, proszek do pieczenia oraz wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie blaszki, smarujemy powidłami. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, wyrabiamy i robimy 20 małych kuleczek umieszczając w środku każdej kuleczki wisienkę. Kuleczki układamy na powidłach. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 °C.
  • masa 2. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy do lekkiego stężenia i miksujemy razem z jogurtami.
    Masę jogurtową wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto.
  • batony 3. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi batonami Grześkami.
  • ciasto 4. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować