Pommes duchesse (czyt.pom duszez), uatrakcyjnią każdą potrawę. ). Polecam ten odświętny sposób podania ziemniaków, które są delikatne, mięciutkie i puszyste.
Pommes duchesse - ziemniaki księżnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.
Przecisnąć przez praskę lub ubić. Dodać masło, jajko i żółtko z ¼ łyżeczki soli. Wymieszać na gładką masę, doprawić gałką i pieprzem. Odstawić do lodówki do ostygnięcia.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
Ziemniaczane puree włożyć do rękawa kucharskiego lub szprycy z gwiaździstą, szeroką końcówką i wyciskać nieduże rozetki. Jeżeli nie mamy szprycy, bierzemy mocną torebkę foliową, odcinamy róg (możemy wyciąć ząbki) i tak przygotowani wyciskamy rozetki. Ostatecznie możemy formować kopczyki za pomocą 2 łyżeczek, a rowki zrobimy widelcem.
Wszystkie rozetki przepędzlować roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w temp, 200stop.około 15min,aż "duchesse" się zarumieni.
A może zrobimy ziemniaczane eklerki?
2.Najbardziej denerwuje mnie rubryka podać czas gotowania.A,jak długo gotują się ziemniaki ? Jedne 20,inne,25,a jeszcze inny gatunek 30 minut
Komentarze