Ziemniaki księżnej

4.97 (201 ocen)

Proponuję podać takie ziemniaczki zarówno na uroczystości jak i niedzielny obiad. Są delikatne, mięciutkie i puszyste.

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    2 łyżki masła
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.97 (201 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki księżnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko,masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 st i piec około 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować