Pomidory faszerowane tuńczykiem

4 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Pomidory faszerowane tuńczykiem i ryżem, podane na ciepło. Pyszna, łatwa w przygotowaniu przekąska. To też dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z obiadu ryżu.

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 4 duże pomidory - ok 750g

    tuńczyk w oleju - puszka 170g

    100 g ryżu - waga po ugotowaniu,

    łyżeczka czosnku - przyprawa,

    łyżeczka bazylii,

    sól, pieprz - do smaku,

    szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pomidory faszerowane Przekąski

Pomidory faszerowane tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pomidorów odcinamy górę. Wydrążamy środek - tak aby nie uszkodzić dna - pomidor będzie naszą miską/naczyniem, które wypełnimy farszem.
    Do ryżu dodajemy miąższ, wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy, podsmażamy przez 5 minut, aż część wody z pomidorów odparuje a pozostałą część wciągnie ryż.
    Dodajemy tuńczyka razem z olejem, dokładnie mieszamy.
    Faszerujemy pomidory, przykrywamy odciętą górą "czapeczką"
    Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
    Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryż Tuńczyk w oleju

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować