Pomidory faszerowane tuńczykiem i ryżem, podane na ciepło. Pyszna, łatwa w przygotowaniu przekąska. To też dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z obiadu ryżu.
Pomidory faszerowane tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pomidorów odcinamy górę. Wydrążamy środek - tak aby nie uszkodzić dna - pomidor będzie naszą miską/naczyniem, które wypełnimy farszem.
Do ryżu dodajemy miąższ, wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy, podsmażamy przez 5 minut, aż część wody z pomidorów odparuje a pozostałą część wciągnie ryż.
Dodajemy tuńczyka razem z olejem, dokładnie mieszamy.
Faszerujemy pomidory, przykrywamy odciętą górą "czapeczką"
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze