Pomidorowy kuskus

4.48 (181 ocen)

  • 25 min

Naprawdę szybka i sycąca potrawa. Wielbiciele mięsnych potraw mogą dodać do niej pokrojoną w kostkę i zrumienioną na patelni szynkę.

  • 25 min

Składniki:

  • - 1 i 1/4 szklanki kaszy kuskus,
    - puszka pomidorów bez skóry,
    - 1/2 marchewki,
    - 15 dag szpinaku (najlepiej szpinaku baby, a może być też mrożony),
    - ząbek czosnku,
    - łyżeczka masła,
    - łyżka oleju,
    - sól, pieprz,
    - zioła prowansalskie.
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pomidorowy kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus gotuję według przepisu na opakowaniu.
    Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach, szpinak myję i przebieram (w przypadku mrożonego rozmrażam i delikatnie osączam).
  • 2. W garnku rozgrzewam olej i masło, wrzucam drobno posiekany czosnek, smażę ok. minuty. Dodaję marchewkę, smażę 2 minuty.
    Pomidory kroję w kostkę, wrzucam wraz ze szpinakiem do garnka z czosnkiem i marchewką, dodaję ok.4-5 łyżek zalewy z pomidorów, gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż marchewka będzie miękka, a całość nieco zgęstnieję.
  • 3. Warzywa doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję kaszę, dokładnie mieszam i od razu podaję.

Porady

Danie nadaje się do odgrzewania, dlatego można je przygotować z wyprzedzeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować