Pomidorowo-cynamonowe muffinki z serkowym kremem

  • wyświetlono: 150 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Obłędne muffinki na bazie zmiksowanych pomidorów,których oczywiście nie czuć, a nadają wspaniałego słodkiego smaku, zapraszam:)

20191005_083333

Składniki

Składniki podstawowe:

130 g mąki z ciecierzycy*
140 g krojonych pomidorów z puszki
250 g serka homogenizowanego naturalnego 0%

Składnik dodatkowy:
½ banana-40 g

Składniki robocze:

1 jajko
20 g cukru brzozowego
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu mielonego
¼ łyżeczki imbiru mielonego
2 łyżeczki żelatyny
2-3 krople aromatu pomarańczowego

Dekoracja:
3 połówki orzechów włoskich łuskanych

Sposób przygotowania przepisu:

Pomidorowo-cynamonowe muffinki z serkowym kremem

  • image-1g0ey5t1. Muffinki:
    Do miski przełożyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy. Dodać 15 g cukru brzozowego i wymieszać całość.
  • image-2464b8e2. Do pojemnika blendera przełożyć pomidory, zmiksować. Dodać banana i jajko i ponownie zmiksować. Mokre składniki dodać do suchych i szybko, acz delikatnie wymieszać.
  • image-19uutb23. Ciasto przekładać do foremek na muffinki po 2 łyżki, piec w 180 st około 18-20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
  • image-2amx5hh4. Serkowy krem:
    Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
    Do miski przełożyć serek homogenizowany. Dodać do niego pozostałe 5 g cukru brzozowego i aromat pomarańczowy, wymieszać. 2 łyżki serka przełożyć do żelatyny i dokładnie wymieszać. Dodać do miski i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i nałożyć na babeczki, zostawić do stężenia.

Porady

*Mąka z ciecierzycy:
Ziarna ciecierzycy ( 350 g ) uprażyć na suchej patelni. Prażyć około 10 minut. Po tym czasie przełożyć na zimny talerz i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie po 2-3 łyżki ziaren mielić blenderem, pojemnik blendera nakrywać ściereczką, bo ziarna uciekają. Następnie przesiać przez grube sito, potem przez drobne i to co zostało na sicie znów miksować blenderem. Potem znów przesiać,a na koniec to co już jest miałkie zmielić w młynku do kawy i po raz ostatni przesiać. Na koniec zostawić na kwadrans w misce żeby mąka ostygła od tego mielenia i przesypać do słoika i szczelnie zamknąć.
* 6 sztuk po około 125 kcal jedna sztuka

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyPomidoryciecierzycadla dziecimój pomysłmuffinkipodwieczorekpomidory z puszkido pracyprzepisy_fitmuffinki z warzywamikreatywne_gotowanie12

Komentarze

Podobne przepisy

Muffinki kakaowe z mascarpone

Dodane przez: Ania321

Kakaowe muffinki z kremem mascarpone

Pyszne, puszyste kakaowe muffinki,...

Muffinki z kremem jeżynowym

Dodane przez: alaaa

Muffinki z kremem jeżynowym

Letnie babeczki z pysznym lekko...

image-0j71953

Dodane przez: Mniam1

Muffinki czekoladowe z kremem malinowym

Czekoladowe muffinki z orzeźwiającym...

Muffinki cynamonowe z jabłkami

Dodane przez: cukinia

Muffinki cynamonowe z jabłkami

Jabłecznik w mini wersji. Szybkie...

Muffinki czekoladowo-orzechowe z kremem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Muffinki czekoladowo-orzechowe z kremem

Uwielbiam orzechy i czekoladę,...

Muffinki jabłkowo-cynamonowe

Dodane przez: dagita

Muffinki jabłkowo-cynamonowe

Delikatne i aromatyczne muffinki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE