Pomidorowo-cynamonowe muffinki z serkowym kremem

0 (0 ocen)

Obłędne muffinki na bazie zmiksowanych pomidorów,których oczywiście nie czuć, a nadają wspaniałego słodkiego smaku, zapraszam:)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    130 g mąki z ciecierzycy*
    140 g krojonych pomidorów z puszki
    250 g serka homogenizowanego naturalnego 0%

    Składnik dodatkowy:
    ½ banana-40 g

    Składniki robocze:

    1 jajko
    20 g cukru brzozowego
    ½ łyżeczki sody
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    ¼ łyżeczki imbiru mielonego
    2 łyżeczki żelatyny
    2-3 krople aromatu pomarańczowego

    Dekoracja:
    3 połówki orzechów włoskich łuskanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Pomidorowo-cynamonowe muffinki z serkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1g0ey5t 1. Muffinki:
    Do miski przełożyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy. Dodać 15 g cukru brzozowego i wymieszać całość.
  • image-2464b8e 2. Do pojemnika blendera przełożyć pomidory, zmiksować. Dodać banana i jajko i ponownie zmiksować. Mokre składniki dodać do suchych i szybko, acz delikatnie wymieszać.
  • image-19uutb2 3. Ciasto przekładać do foremek na muffinki po 2 łyżki, piec w 180 st około 18-20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
  • image-2amx5hh 4. Serkowy krem:
    Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
    Do miski przełożyć serek homogenizowany. Dodać do niego pozostałe 5 g cukru brzozowego i aromat pomarańczowy, wymieszać. 2 łyżki serka przełożyć do żelatyny i dokładnie wymieszać. Dodać do miski i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i nałożyć na babeczki, zostawić do stężenia.

Porady

*Mąka z ciecierzycy: Ziarna ciecierzycy ( 350 g ) uprażyć na suchej patelni. Prażyć około 10 minut. Po tym czasie przełożyć na zimny talerz i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie po 2-3 łyżki ziaren mielić blenderem, pojemnik blendera nakrywać ściereczką, bo ziarna uciekają. Następnie przesiać przez grube sito, potem przez drobne i to co zostało na sicie znów miksować blenderem. Potem znów przesiać,a na koniec to co już jest miałkie zmielić w młynku do kawy i po raz ostatni przesiać. Na koniec zostawić na kwadrans w misce żeby mąka ostygła od tego mielenia i przesypać do słoika i szczelnie zamknąć. * 6 sztuk po około 125 kcal jedna sztuka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Pomidor Pomidory w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować