Cynamonowe muffinki z dynią

4.99 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Wilgotne i mięsiste muffinki z puree z pieczonej dyni. Podkręcone odrobiną kakao i cynamonu, mało słodkie, dobre na podwieczorek ze szklanką mleka.

Składniki:

  • Suche:
    200 g mąki
    100 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    0,5 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka kakao
    Mokre:
    2 jajka
    220 g puree z dyni
    80 g oleju rzepakowego
    Do posypania:
    Cukier puder i cynamon
Wystaw ocenę:

4.99 (197 ocen)

Cynamonowe muffinki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i kakao. Do drugiej miski wlać olej, dodać puree z dyni i 2 jajka.

    Składniki suchej miski wymieszać, zawartość drugiej roztrzepać na jednolitą masę.

    Mokre składniki wlać do suchych i niedbale zamieszać łyżką.

    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać po czubatej łyżce ciasta.

    Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem i cynamonem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować