Pomidorki z śliwkami w zalewie z octem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Smaczne pomidorki z delikatnym aromatem śliwki. Zalewa wychodzi tak smaczna że można ją pić jak kompot.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok. 800-900 g pomidorki papryczkowe
    ok. 600-700 g śliwki (węgierka)

    Zalewa:

    1 l wody
    10 g soli
    100 g cukru
    50 ml octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidorki z śliwkami w zalewie z octem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W czyste, wyparzone słoiki ułożyć umyte pomidorki 2/3 i śliwki 1/3 lub pół na pół. Zagotować wodę, wrzątkiem zalać przygotowane w słoikach pomidorki i śliwki. Nakryć pokrywkami, dać postać 20 min.
  • 2. 2. Wodę ze słoików zlać do garnka, dodać sól, cukier, zagotować. Wyłączyć, wlać ocet jabłkowy. Gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić. Przewrócić do góry dnem i dać ostygnąć. Przechowywać w chłodnym miejscu. Z tej porcji wychodzi 4 słoiczki ( 0,5 l.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidorki koktajlowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować