Pomidorki w słodkiej zalewie

5 (158 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pierwszy „styk” był niedawno…mega pomidorki, mega zalewa, którą pić można niczym jakiś koktajl. Z podanych składników wyszło 5 słoików 500 ml.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg pomidorków koktajlowych
    3 łyżki octu 10%
    2,5 łyżki cukru
    2,5 łyżeczek soli
    2 cebule
    1 główka czosnku
    2 marchewki
    pęczek natki pietruszki
    1 i 1/4 łyżeczki gorczycy
    5 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidorki w słodkiej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidorki w słodkiej zalewie 1. Do każdego słoika (500 ml) wkładamy pomidorki, dodajemy ocet ( 1, 1/2 łyżeczki), cukier ( 1 łyżeczka), sól (1 łyżeczka) , natkę pietruszki, ¼ łyżeczki gorczycy, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, kawałek cebuli, kilka ząbków czosnku, kilka plasterków marchewki. Całość zalewamy zimną wodą, słoiki zakręcamy i gotujemy 20 min od momentu wrzenia wody. Słoiki wyciągamy i układamy nakrętką w dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Pomidorki koktajlowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować