Pomarańczowe muffiny z konfiturą i chrupiącym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne :)
Suche składniki (mąkę, cukier , skórkę z pomarańczy i proszek do pieczenia) wymieszać. W innym naczyniu połączyć ze sobą mokre: jajko, masło i sok pomarańczowy. Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką.
2.Masę przelać do papilotek lub silikonowych foremek na muffinki do ich ¾ wysokości. Na środku każdej nałożyć łyżeczkę konfitury pomarańczowej. Ważne, by nie przykrywać jej już ciastem- powinna zostać na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut, aż muffinki urosną i będą pięknie pachnieć.
Po tym czasie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Podczas studzenia środek muffinek z konfiturą zapadnie się do środka i powstaną małe dołeczki.
3.Chrupiący słonecznik: Masełko stopić na patelni, dodać miód oraz cukier. Podgrzewać, aż składniki się lekko zkarmelizują. Następnie wsypać słonecznik i dobrze wymieszać, by oblepił się w karmelu. Smażyć, aż słonecznik się zezłoci. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Ostudzony drobno pokruszyć.
Muffinki oprószyć cukrem pudrem, a w dołeczki umieścić chrupiący słonecznik. Smacznego!
Komentarze