Pomarańczowe ciasteczka z kleiku ryżowego z konfiturą

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób

To pyszne, mocno kruche i niesamowicie delikatne ciasteczka o smaku pomarańczowym. Już ich zapach niezwykle kusi, więc naprawdę ciężko poprzestać na kilku sztukach. Poza tym są takie lekkie, że można sobie pozwolić na odrobinę słodkości.

  • 35 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (około 18-19 sztuk)
    100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
    125g masła/margaryny
    60g cukru (używam ksylitolu)
    1 jajko (duże)
    3 łyżki soku z pomarańczy
    3 łyżki świeżej skórki z pomarańczy
    kilka kropel aromatu pomarańczowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    dżem/konfitura z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Pomarańczowe ciasteczka z kleiku ryżowego z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości oraz nadal mieszając - wbić jajko.
    Do powstałej masy dodać resztę składników.
    Całość dokładnie połączyć najlepiej za pomocą dłoni.
    Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie, które należy wypełnić odrobiną nadzienia.
    Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
    (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione. Początkowo będą bardzo delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować