To pyszne, mocno kruche i niesamowicie delikatne ciasteczka o smaku pomarańczowym. Już ich zapach niezwykle kusi, więc naprawdę ciężko poprzestać na kilku sztukach. Poza tym są takie lekkie, że można sobie pozwolić na odrobinę słodkości.
35 min
Dla 6 osób
Składniki:
(około 18-19 sztuk)
100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
125g masła/margaryny
60g cukru (używam ksylitolu)
1 jajko (duże)
3 łyżki soku z pomarańczy
3 łyżki świeżej skórki z pomarańczy
kilka kropel aromatu pomarańczowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
dżem/konfitura z pomarańczy
Pomarańczowe ciasteczka z kleiku ryżowego z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości oraz nadal mieszając - wbić jajko.
Do powstałej masy dodać resztę składników.
Całość dokładnie połączyć najlepiej za pomocą dłoni.
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie, które należy wypełnić odrobiną nadzienia.
Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione. Początkowo będą bardzo delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.)
Komentarze