Polędwiczki z rozmarynem i pomidorami na kaszy jaglanej przygotowuję w 25 minut. Danie wygląda bardzo elegancko, a to jeden z moich najprostszych przepisów.
Polęwiczki z rozmarynem na kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotować 15 minut w osolonym wrzątku, odsączyć, wymieszać z oliwą, przełożyć do naczynia, przykryć, odstawić.
2.Polędwiczkę umyć, pokroić w 2 cm plastry, posypać solą,pieprzem, papryką i rozmarynem. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ( około 4 minuty). Zmniejszyć ogień, na polędwiczkach ułożyć plastry pomidora, posypać serem, przykryć, dusić 2-3 minuty.
3.Kaszę przełożyć na talerz, (zlepi się w kształt naczynia, w którym ją umieściliśmy). Kaszę podzielić na 4 porcje. Na spodach kaszy rozłożyć po dwa plastry polędwiczki, udekorować listkami rucoli, można też polać sosem Worcestershire.
Komentarze