polędwiczki zapiekane z serem pleśniowym

4.5 (162 ocen)

  • 50 min

Moja propozycja na niedzielny lub wykwintny obiad :)

  • 50 min

Składniki:

  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
    sól
    czarny pieprz

    sos:
    350 gramów pieczarek
    1 średnia cebula
    1 i 1/3 szklanki bulionu (może być drobiowy, cielęcy, wołowy)
    szczypta soli
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
    1/3 łyżeczki słodkiej papryki
    2 szczypty chili (opcjonalnie)
    200 gramów kwaśnej śmietany 18%

    dodatkowo:
    100 gramów sera z niebieską pleśnią
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Polędwiczki zapiekane z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Polędwiczki myjemy, osuszamy. W mięsie robimy nacięcia, w które wkładamy kawałki sera, całość posypujemy solą i pieprzem. Polędwiczki odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • xxx 2. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Grzyby wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem, podsmażamy do wytracenia wilgoci, następnie wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy często mieszając do zeszklenia tej ostatniej. Potem wlewamy gorący bulion, zagotowujemy, następnie dodajemy koncentrat, przyprawy, gotujemy na małym ogniu około 8 minut, wyłączamy. Po 10 minutach dodajemy śmietanę, mieszamy.


    Polędwiczki układamy w szerokim naczyniu żaroodpornym.
  • xxx 3. Zalewamy gorącym sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut (bez przykrycia).

Porady

Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie żółty ryż i warzywa na parze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować