Polędwiczki z młodymi ziemniaczkami i brokułem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Prosty a zarazem wykwintny obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    kg młodych ziemniaków
    brokuł
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    koperek
    pieprz, sól
    przyprawa do wieprzowiny
    słodka papryka mielona
    łyżka masła
    płaska łyżeczka cukru
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki z młodymi ziemniaczkami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki myjemy kroimy w plastry, następnie obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebule kroimy w kostkę po czym dodajemy ją do polędwiczek razem z masłem i dusimy. Młode ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuła myjemy dzielimy na porcje i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru około 10 minut, po czym odcedzamy wodę i odstawiamy. Gdy cebula wraz z mięsem będzie ładnie podsmażona dodajemy rozdrobniony czosnek i podlewamy wodą około 200 ml, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką następnie dusimy 15 minut. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzamy posypujemy koperkiem. Podajemy jak na zdj.

Porady

jeśli sos wyjdzie za rzadki można zagęścić go wodą z mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować