Polędwiczki w sosie miodowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata: 4 łyżki oleju mieszamy
z sosem sojowym,
przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, solą, pieprzem,
papryką, 1/2 tymianku i natką.
Mięso myjemy, kroimy w plastry
i lekko rozbijamy. Marynujemy
ok. 8 godzin.
2.Robimy sos miodowo-cebulowy:
cebule obieramy i kroimy w plastry. Wsypujemy na
rozgrzany na patelni olej i dusimy
kilka minut (uważając, by
cebula się nie przypaliła). Dodajemy
resztę tymianku, ocet
winny i miód. Smażymy, od
czasu do czasu mieszając, aż
powstanie niezbyt gęsty sos.
3.Na patelni smażymy polędwiczki
wraz z marynatą. Polewamy
sosem.
Porady
Do pieczenia polędwiczek można dodać 1-2 łyżki wysokiej jakości oleju.
Komentarze