Poduszkowiec serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, a białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek wlać olej i wodę, dokładnie wymieszać. Dodać ubite białko i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodatkiem kakao, również zmiksować do połączenia składników.Wyłożyć formę 24x35 cm papierem do pieczenia i wlać do niej przygotowane ciasto.
2.Twaróg dokładnie wymieszać z budyniem, cukrem i cukrem wanilinowym. Przełożyć gotową masę do worka cukierniczego i wyciskać na cieście paski po skosie, następnie w przeciwnym kierunku.
Piec w temp.180° ok. 40-45 minut.
Gdy ciasto wystygnie, oprószyć je cukrem pudrem.
Komentarze