Poduszkowiec serowy

5 (165 ocen)

  • 20 min

Szybko znika :)

  • 20 min

Składniki:

  • 5 jaj
    180 g cukru (niepełna szklanka )
    125 ml oleju (100g - 0,5 szklanki )
    125 ml zimnej wody (115g =0,5 szklanki )
    220 g mąki ( 1 3/4 szklanki )
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie serowe:
    500 g twarogu z wiaderka ( użyłam twaróg delikatny Vitello )
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    1 mały cukier wanilinowy
    150g cukru (ok.2/3 szklanki )

    Ponadto:
    worek cukierniczy i okrągła tylka
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kakaowe Desery

Poduszkowiec serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek.
    Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, a białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek wlać olej i wodę, dokładnie wymieszać. Dodać ubite białko i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodatkiem kakao, również zmiksować do połączenia składników.Wyłożyć formę 24x35 cm papierem do pieczenia i wlać do niej przygotowane ciasto.
  • image-28j4vxb 2. Twaróg dokładnie wymieszać z budyniem, cukrem i cukrem wanilinowym. Przełożyć gotową masę do worka cukierniczego i wyciskać na cieście paski po skosie, następnie w przeciwnym kierunku.
    Piec w temp.180° ok. 40-45 minut.
    Gdy ciasto wystygnie, oprószyć je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować