Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami

0 (0 ocen)

Na jedną porcje przypada 1 jabłko oraz 2 podudzia. Dodatkowo danie podajemy z ulubioną, lekką sałatką. Z jesiennych owoców najbardziej lubię połączenie jabłek z mięsem. Kurczak pieczony z tymi owocami nabiera cudownego aromatu, a mięso pozostaje delikatne i soczyste.

Składniki:

  • Składniki na 2 duże porcje:
    • 4 podudzia z kurczaka (0,5 kg),
    • 2 dojrzałe jabłka,
    • łyżka orzechów włoskich,
    • łyżka pestek z dyni,
    • łyżka suszonej żurawiny,
    • olej,
    • świeżo mielony czarny pierz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • ok 3/4 łyżki majeranku,
    • przyprawa do kurczaka,
    • kilka igiełek rozmarynu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawianie mięsa 1. Podudzia myjemy i osuszamy. Gotowe oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą, majerankiem i przyprawą do kurczaka.
    Tak przyprawione mięso odstawiamy na 1 godzinę do chłodu.
  • przygotowanie jabłek 2. Jabłka myjemy i osuszamy. Następnie ścinamy z nich delikatnie górę i wydrążamy środek, by usunąć gniazdo nasienne.
  • przygotowanie bakali 3. Oddzielnie mieszamy ze sobą posiekane orzechy, żurawinę oraz pestki słonecznika. Przygotowaną mieszanką napełnimy wydrążone jabłka.
  • przed pieczeniem 4. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy przyprawione podudzia oraz przygotowane jabłka.
    Całość skrapiamy olejem. Pałki z kurczaka dodatkowo posypujemy igiełkami rozmarynu.
    Danie wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180°). Pieczemy, aż mięso stanie się miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować