Podniebna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i margarynę. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj i wyłóż na blachę o wym.24x38 cm. Posyp bułką tartą.
2.Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp cukrem i cynamonem. Odstaw.
3.Budynie ugotuj według przepisu na opakowaniu dodając cukier
4.Z jabłek odciśnij sok i wykładaj na ciasto. Następnie całość zalej równomiernie gorącym budyniem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st i piecz 20 min.(w termoobiegu).
5.W międzyczasie ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj cukier i dalej ubijaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na ciasto i piecz jeszcze przez 20 minut.
Komentarze