• 60 min

Uwielbiam piec ciasta, dlatego są najczęstszą ozdobą mojego stołu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 2 szkl. mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyzki kakao
    - ¼ szkl. cukru
    - ½ kostki margaryny
    Jabłkowa wkładka:
    - 2 kg jabłek
    - 5 łyżkek cukru
    - cynamon
    Wkładka budyniowa:
    - 1 l mleka
    - 2 budynie waniliowe
    - 4 łyżki cukru
    Beza:
    - 5 białek
    - 4 łyżki cukru
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Podniebna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i margarynę. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj i wyłóż na blachę o wym.24x38 cm. Posyp bułką tartą.
  • 2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp cukrem i cynamonem. Odstaw.
  • 3. Budynie ugotuj według przepisu na opakowaniu dodając cukier
  • 4. Z jabłek odciśnij sok i wykładaj na ciasto. Następnie całość zalej równomiernie gorącym budyniem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st i piecz 20 min.(w termoobiegu).
  • 5. W międzyczasie ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj cukier i dalej ubijaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na ciasto i piecz jeszcze przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować