Ciasto podniebna chmurka

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam delikatne i puszyste ciasta. Szybko się je przygotowuje, a do tego w mig znikają z talerza.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 1/3 szkl. cukru
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/3 szkl. oleju
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyzki maki ziemniaczanej
    Masa owocowa:
    - 500 g jabłek
    - 2 budynie śmietankowe
    - 500 ml soku typu kubuś
    - 3 łyżki cukru
    Pianka śmietanowa:
    - 2 śnieżki
    - 2 szkl. mleka
    - 2 śmietanfixy
    - 2 galaretki niebieskie
    Ponadto:
    - 2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Pianka Sok

Ciasto podniebna chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka i dolej. Utrzyj na puszystą masę. Mąki przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej i rozmieszaj. Wyłóż na blaszkę o wym. 24x34. Piecz w temp.170 st. przez 15 minut.
  • 2. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wstaw na ogień i duś do miękkości. Zblenduj na gładką masę.
    Odlej szklankę soku i rozmieszaj z budyniami. Resztę połącz z jabłkami i zagotuj z cukrami. Ugotuj budyń. Gorący wyłóż na biszkopt. Pozostaw do ostygnięcia.
  • 3. Galaretki rozpuść w ½ szkl. wody. Pozostaw do ostygnięcia. Śnieżkę połącz z mlekiem i śmietanfixami. Ubij na puszystą masę. Połącz delikatnie z tężejącą galaretką. Wyłóż na masę owocową. Schłódź.
  • 4. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylej na masę śmietankową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować