Podlaska śmieciówka

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Zupę jadłam u sąsiadów. Przepisem podzieliłam się już z mamą i ciocią.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 dag wędzonego boczku
    5-6 pieczarek
    2 cebule
    1/4 główki kapusty włoskiej
    10 dag kiełbasy
    1,5 l bulionu
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    5 ogórków kiszonych
    1/2 szkl. śmietanki 22-proc.
    2 łyżki mąki
    pęczek posiekanej natki pietruszki
    łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Podlaska śmieciówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy i kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy. Cebule obieramy i razem z pieczarkami i kiełbasą kroimy w niewielką kostkę. Kapustę szatkujemy.
  • 2. Boczek drobno kroimy. Wytapiamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy pieczarki, cebulę, kapustę i kiełbasę. Podsmażamy. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ogórki.
  • 3. Śmietankę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować