Po prostu: naleśniki z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zwyczajne, jednak mają w sobie to coś. Każdy zna ich smak. Ja po prostu je uwielbiam.

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    0,5 litra mleka 3,2 %
    3 szklanki mąki+ kilka łyżek
    pół opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    torebka cukru waniliowego
    2 jajka
    5-6 łyżek oleju roślinnego

    Nadzienie:
    500 g półtłustego twarogu
    cukier według upodobania
    rodzynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Po prostu: naleśniki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do miski. Dodajemy 1,5 szklanki mąki, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.Oddzielamy żółtka od białek. Jedno żółto odkładamy a drugie razem z białkami dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy olej i resztę mąki.Miksujemy.
  • 2. Z ciasta na średniej wielkości patelni smażymy cienkie naleśniki. Podpiekamy je z tylko z jednej strony ( druga ma być tylko lekko podpieczona).
  • 3. Nadzienie:
    Twaróg wrzucamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy żółtko które oddzieliliśmy przy robieniu ciasta naleśnikowego i rodzynki. Ugniatamy wszystko widelcem aż powstanie w miarę gładka masa.
  • 4. Na każdy naleśnik wykładamy trochę nadzienia i zwijamy w rulony. Smażymy na małej ilości oleju. Podajemy ciepłe.

Porady

Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy wody gazowanej lub mleka, a jeśli zbyt płynne dosypujemy mąki. Naleśniki najlepiej smakują z kakao lub kawą zbożową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować