Zupa z kaszą manną i grzankami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Sycąca, ciepła, rozgrzewająca zupa na zimę. Tania i szybka w wykonaniu.Chrupiące grzanki świetnie uzupełniają smak.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 średnia marchewka
    1 ziemniak
    pół papryki czerwonej
    3 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    pierś z kurczaka (pojedyncza)
    3-4 łyżki kaszy manny błyskawicznej
    5 kromek chleba
    kostka rosołowa
    nieduży por( biała część)
    przyprawa do ziemniaków
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kaszą manną i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy ok 2 litrów wody. Wrzucamy liśćce laurowe i ziela angielskie. Zagotowujemy. Gdy woda wrze wrzucamy kostkę rosołową. Kroimy kurczaka w kostkę i wrzucamy do bulionu. Ziemniaka i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora w półkrążki , a paprykę w kostkę.
    Wrzucamy do garnka w kolejności: ziemniak, marchewka, papryka, por.
  • 2. Gotujemy ok 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, gałką muszkatołową i curry. Do gotującej się zupy wsypujemy powoli kaszę mannę. Mieszamy, uważając, by nie zrobiły się bryłki kaszy. gotujemy jeszcze 5 minut i zestawiamy z ognia.
  • 3. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy chleb. Posypujemy przyprawą do ziemniaków. Smażymy, aż się zarumienią.
    Zupę nalewamy do talerzy i dekorujemy grzankami.

Porady

Do zupy można dodać inne ulubione składniki. Grzanki można podpiec ok. 5-7 minut w piekarniku, by były bardziej chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować