Pyszne ciasto bez pieczenia.Upiekłam je na urodziny mamy. Nazwałam tak dzięki mojemu koledze z klasy.
30 min
Składniki:
2 opakowania herbatników ( lub 1 duże)
puszka masy krówkowej ( 400g)
250 ml śmietanki kremówki
pół tabliczki gorzkiej czekolady
krem karpatka ( kupiony lub z własnego przepisu)
szklanka herbaty
3 bit 3bit 3bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę chłodzimy w lodówce. Robimy krem karpatka. Masę krówkową wkladamy do kondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż będzie bardziej płynna niż w puszce.
2.Herbatniki zanurzamy na chwilę w herbacie i układamy na spodzie blaszki 1 ich warstwę.Wykładamy na herbatniki masę krówkową i rozprowadzamy. Układamy drugą warstwę herbatników. Wykładamy krem karpatka.
3.Śmietankę ubijamy na sztywno. Na kremie karpatka układamy ostatnią warestwę herbatników. Przykrywamy bitą śmietaną. Na tarce o dużych oczkach ścieramy czekoladę bezpośrednio na śmietanę. Chłodzimy całą noc.
Porady
* Ciasto najlepiej robić na blaszce z wyjmowanym dnem.
* Śmietankę ubijamy bez cukru. Ciasto jest wystyarczająco słodkie.
Komentarze