Pluszki - плюшки... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować nadzienie: podane składniki dokładnie wymieszać. W miarę potrzeby, gdyby nadzienie było zbyt twarde, dolać dodatkowo śmietanki.
2.Przygotować ciasto: podane składniki połączyć, wyrobić ciasto. Gdyby okazało się zbyt klejące, w trakcie wyrabiania podsypać mąką. Z gotowego ciasta uformować wałek, podzielić go na 16 równych części...
3.... a z nich kuleczki. Tak przygotowane przykryć wilgotną ścierczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
4.Po tym czasie każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek...
5.... na każdym placuszku rozsmarować przygotowane wcześniej nadzienie.
6.Placuszki z nadzieniem zwinąć w ruloniki...
7.... i ostrym nożem w każdym z nich zrobić nacięcie.
8.Nieprzecięte końce rulonika zawinąć pod spód i przełożyć przez rozcięcie.
9.Tak przygotowane bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić na około 15 minut w ciepłym miejscu. Przed samym pieczeniem każdą z nich posmarować rozmąconym jajkiem.
10.Piekarnik spryskać wodą. Piec w dwóch partiach po ok. 25 minut każdą w temp. ok. 190st. C
Komentarze