Pluszki - Плюшки...

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

... bardzo znane i bardzo dobre rosyjskie drożdżowe bułeczki, przygotowywane z nadzieniem makowym, serowym lub orzechowym - jak kto lubi.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna (ciasto, przesiana, dodatkowo mąka do podsypywania ciasta): 500 gramów
    - drożdże instant (ciasto, 9g, to około 2 i 1/4 łyżeczki): 9 gramów
    - cukier (ciasto, brązowy): 50 gramów
    - sól (ciasto): 0.5 łyżeczki
    - majonez (ciasto): 0.5 łyżki
    - masło (ciasto, roztopione): 50 gramów
    - mleko (ciasto. letnie): 325 mililitrów
    - Jajko (rozmącone, do posmarowania bułeczek): 1 sztuka
    - orzechy włoskie (nadzienie, zmielone): 250 gramów
    - cukier (nadzienie, brązowy): 100 gramów
    - śmietanka (nadzienie, słodka): 10 łyżek
    - olejek rumowy (nadzienie, do smaku): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pluszki - плюшки... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować nadzienie: podane składniki dokładnie wymieszać. W miarę potrzeby, gdyby nadzienie było zbyt twarde, dolać dodatkowo śmietanki.
  • pluszki 2. Przygotować ciasto: podane składniki połączyć, wyrobić ciasto. Gdyby okazało się zbyt klejące, w trakcie wyrabiania podsypać mąką. Z gotowego ciasta uformować wałek, podzielić go na 16 równych części...
  • pluszki 3. ... a z nich kuleczki. Tak przygotowane przykryć wilgotną ścierczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  • pluszki 4. Po tym czasie każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek...
  • pluszki 5. ... na każdym placuszku rozsmarować przygotowane wcześniej nadzienie.
  • pluszki 6. Placuszki z nadzieniem zwinąć w ruloniki...
  • pluszki 7. ... i ostrym nożem w każdym z nich zrobić nacięcie.
  • pluszki 8. Nieprzecięte końce rulonika zawinąć pod spód i przełożyć przez rozcięcie.
  • pluszki 9. Tak przygotowane bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić na około 15 minut w ciepłym miejscu. Przed samym pieczeniem każdą z nich posmarować rozmąconym jajkiem.
  • pluszki 10. Piekarnik spryskać wodą. Piec w dwóch partiach po ok. 25 minut każdą w temp. ok. 190st. C
  • pluszki 11. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować