Pleśniak z czarną porzeczką

4.5 (180 ocen)

Owoce, dżem, kakao - z takiej mieszanki musi powstać coś pysznego

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, 25 dkg masła, sól, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 30 dkg czarnej porzeczki, 2 łyżki kakao, 4 białka, 4 łyżeczki cukru pudru, tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśniak z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z masłem. Dodać żółtka i 2 łyżki cukru, oprószyć szczyptą soli, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Porzeczki umyć, odszypułkować i wrzucić do garnka. Dodać 2 łyżki cukru i gotować, aż zgęstnieją. Ciasto podzielić na 3 części, jedną część ciasta zagnieść ponownie z kakao, odłożyć do zamrażalnika. Drugą część rozwałkować, wyłożyć na blachę. Nałożyć duszone porzeczki. Trzecią część ciasta rozłożyć na warstwie owoców. Z białek i cukru pudru ubić sztywną pianę, rozłożyć ją na cieście. Wierzch ciasta posypać startym na tarce, mocno schłodzonym ciastem kakaowym. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.

Porady

W zimie świeże owoce można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować