Pleśniak z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z masłem. Dodać żółtka i 2 łyżki cukru, oprószyć szczyptą soli, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Porzeczki umyć, odszypułkować i wrzucić do garnka. Dodać 2 łyżki cukru i gotować, aż zgęstnieją. Ciasto podzielić na 3 części, jedną część ciasta zagnieść ponownie z kakao, odłożyć do zamrażalnika. Drugą część rozwałkować, wyłożyć na blachę. Nałożyć duszone porzeczki. Trzecią część ciasta rozłożyć na warstwie owoców. Z białek i cukru pudru ubić sztywną pianę, rozłożyć ją na cieście. Wierzch ciasta posypać startym na tarce, mocno schłodzonym ciastem kakaowym. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Porady
W zimie świeże owoce można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki.
Komentarze