Pleśniak porzeczkowo - wiśniowy

4.5 (158 ocen)

Słodko- kwaśna pychota

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
    1,5 szklanki cukru,
    kostka margaryny,
    5 jajek,
    łyżka kakao,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżka śmietany,
    budyń (ja dałam wiśniowy)
    słoiczek dżemu porzeczkowego,
    słoiczek wydrylowanych wiśni,
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pleśniak Desery

Pleśniak porzeczkowo - wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, posiekaną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka (białka oddzielamy do drugiej miski, wkładamy do lodówki), pół szklanki cukru, śmietanę. Ugniatamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy na 3 części: jedną większą, dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i zagniatamy. Mniejsze części wkładamy do zamrażarki (minimum godzina).
  • 2. Większą część ciasta wykładamy na blachę. Smarujemy dżemem, następnie układamy wiśnie. Wyjmujemy z lodówki schłodzoną część ciasta (tą z dodatkiem kakao), a następnie ścieramy ją ta tartce o dużych oczkach.
  • 3. Ubijamy białko znajdujące się w drugiej misce, powoli dodajemy resztę cukru i budyń. Gdy będziemy mieć sztywną pianę wykładamy ją na ciemne ciasto. Następnie na białka ścieramy wyjęte z zamrażarki jasne ciasto.
  • 4. Pieczemy 45- 50 minut w 180 stop.C. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Do pleśniaka nadają się wszystkie kwaskowate owoce - jeżyny, porzeczki, rabarbar, śliwki, wiśnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować