Pleśniak porzeczkowo - wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, posiekaną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka (białka oddzielamy do drugiej miski, wkładamy do lodówki), pół szklanki cukru, śmietanę. Ugniatamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy na 3 części: jedną większą, dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i zagniatamy. Mniejsze części wkładamy do zamrażarki (minimum godzina).
2.Większą część ciasta wykładamy na blachę. Smarujemy dżemem, następnie układamy wiśnie. Wyjmujemy z lodówki schłodzoną część ciasta (tą z dodatkiem kakao), a następnie ścieramy ją ta tartce o dużych oczkach.
3.Ubijamy białko znajdujące się w drugiej misce, powoli dodajemy resztę cukru i budyń. Gdy będziemy mieć sztywną pianę wykładamy ją na ciemne ciasto. Następnie na białka ścieramy wyjęte z zamrażarki jasne ciasto.
4.Pieczemy 45- 50 minut w 180 stop.C. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
Porady
Do pleśniaka nadają się wszystkie kwaskowate owoce - jeżyny, porzeczki, rabarbar, śliwki, wiśnie.
Komentarze