Placuszki ze śliwką

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób

Pulchniutkie placuszki ze śliwką, oprószone cukrem polecają się na słodką, delikatną przekąskę.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 10 g drożdży
    250 g mąki
    2 łyżki oleju
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 jajo
    250 ml mleka
    szczypta soli

    PONADTO:

    śliwki
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem waniliowym, rozpuścić, dodać jajko, olej i mleko i wymieszać.
    Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą, mieszać aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

    Ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

    Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować.

    Na patelnię kłaść po łyżce ciasta, na wierzch włożyć połówkę śliwki i przykryć kolejną łyżką ciasta.
    Piec na małym ogniu z obu stron na rumiano.
    Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować