Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

W moim domu wytrawne placuszki z kaszy manny to nie nowość, ponieważ oprócz prostoty w przygotowaniu są naprawdę smaczne. Tym razem chciałam Wam zaprezentować wersję z wędzoną makrelą, która posmakowała nawet mojej niespełna 2 letniej córce. Takie placuszki idealnie komponują się z dowolnym sosem lub różnymi dodatkami.
Możecie przyrządzić je bardziej na ostro lub ziołowo! Tu nie ma ograniczeń. Polecam!

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (10 sztuk)
    1/2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    Dodatkowo:
    100g wędzonej makreli (użyłam makreli wędzonej na gorąco z przyprawami)
    sól ziołowa, pieprz
    Ponadto:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę manną wymieszać z jajkiem oraz mlekiem i odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała.
    Na końcu do masy wmieszać kawałki makreli i całość doprawić do smaku.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju oraz za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną) lub w wersji solo.
    (Na zimno również świetnie smakują.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Makrela

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować