Placuszki z dżemem i makiem

0 (0 ocen)

Placuszki na styl racuchów. Przygotowane na proszku budyniowym, z dodatkiem dżemu dyniowego oraz maku. Takie słodkości można zajadać z przyjemnością, tym bardziej, że nie są smażone na tłuszczu.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody gazowanej mineralnej lub źródlanej
    3 łyżki oleju
    2 jajka
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    3 łyżki cukru
    4 łyżki suchego maku
    1 szklanka dżemu dyniowego (może być również jabłkowy lub z cukinii)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Przetwory Dżemy Placki

Placuszki z dżemem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z dżemem i makiem 1. Wszystkie składniki zmiksować. Masę odłożyć na ok. 15 min.
  • Placuszki z dżemem i makiem 2. Na rozgrzaną patelnię (sucha - bez tłuszczu) nałożyć porcje ciasta.
  • Placuszki z dżemem i makiem 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 38 placuszków (pieczone po 4 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Dynia Jabłka Mak Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować