Razowe sodziaki na jogurcie z frużeliną wiśniową

0 (0 ocen)

Pierwszy raz robiłam takie placuszki na sodzie, przepis jest zmodyfikowany, bo białą mąkę zastąpiłam mąką razową. Wyszły puchate i mięciutkie. Z dodatkiem frużeliny smakowały rewelacyjnie.

Składniki:

  • Sodziaki:
    150 g mąki orkiszowej razowej
    100 g mąki pszennej
    1 duże jajko
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka sody
    250 g jogurtu naturalnego
    olej do smażenia

    Frużelina wiśniowa:
    400 g mrożonych wiśni
    cukier
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Dżem wiśniowy Placki

Razowe sodziaki na jogurcie z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki i sodę mieszamy w misce, w osobnej misce mieszamy jajko z jogurtem i cukrem, łączymy mokre z suchymi i miksujemy, ciasto musi być gęste.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy łyżką małe placki, zostawiamy odstępy by placuszki mogły swobodnie urosnąć, smażymy na złoto, odkładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 3. Frużelina wiśniowa: wiśnie przekładamy do rondelka, podgrzewam aż puszczą wodę i gotujemy często mieszając, powinny się trochę rozpaść. Jesli używam wiśni z petkami należy je po ugotowaniu przetrzeć przez sito. Ugotowane wiśnie dosładzamy cukrem, w miseczce mieszamy mąkę ziemniaczną z 1-2 łyżkami wody, mąkę wlewamy do wiśni, energicznie przy tym mieszając całość by nie powstały grudki. Ponownie stawiamy na palnik i chwilę podgrzewamy, frużelina zrobi się gęsta.
  • 4. Placuszki podajemy z frużeliną wiśniową. Można je posypać też cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować