Placuszki z dipem groszkowym, fetą w winnym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placuszki z dipem groszkowym, fetą w winnym sosie

  • 30 min

Składniki:

  • 5 większych ziemniaków
    4 cebule
    4 łyżki mąki
    1 jajko
    150 g zielonego groszku
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    ser feta
    150 g mrożonego groszku
    600 ml bulionu warzywnego
    150 ml białego wytrawnego wina
    150 ml śmietany
    50 g świeżego koperku
    50 g masła
    szczypior
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Placuszki z dipem groszkowym, fetą w winnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z dipem groszkowym, fetą w winnym sosie 1. Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć do miski. Nadmiar wody odlać, wbić do ziemniaków jajko, wsypać mąkę, przyprawić i smażyć placuszki ( wielkość jaką to woli ). W rondelku podsmażyć na 25 g masła posiekaną cebulę i dodać do niej groszek. Mieszając, smażyć przez chwilę. Wlać bulion ok 300 ml i gotować do miękkości ( jeśli bulion odparuje, a groszek jeszcze nie będzie miękki, dolać odrobinę wody - nie za dużo bo nie wyjdzie gęsta masa ). Ugotowany zmiksować blenderem na gładko.
    Na pozostałym maśle w osobnym garnku, podsmażyć posiekaną ostatnią cebulę, wlać do niej wino i chwilę gotować, niech wino odparuje. Dolać pozostały bulion i śmietanę, gotować w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem. Aby pozbyć się cebuli, przecedzić sos. Powinien gęstnieć, jeśli nie to dodać łyżkę mąki i zagotować. Na końcu dodać posiekany koperek.
    Posiekać szczypior i fetę. Na placuszki układać groszkową masę, fetę, polać winnym sosem i posypać szczypiorem ( można sos polać na placuszka przed groszkiem - jak kto woli ).......................




    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować