Udka w sosie groszkowym

0 (0 ocen)

Tak przygotowane mięso podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Takie obiadki cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem:). Najlepszy sosik wychodzi oczywiście ze świeżego groszku, ale bez problemu można go przygotować z mrożonego.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 udka z kurczaka,
    • 1 szklanka zielonego groszku,
    • 1 mała cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Sól do smaku,
    • Przyprawa Kucharek do smaku,
    • Łyżka śmietany do zabielenia,
    • Mąka do zagęszczenia (1-2 łyżki),
    • Koperek do podania,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w sosie groszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obsmażanie 1. Udka z kurczak myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przyprawiamy do smaku.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Do złocistej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz udka.
  • dodanie groszku 2. Gdy udka się zrumienią całość podlewamy wodą (do połowy wysokości udek). Wywar delikatnie doprawiamy, naczynie przykrywamy. Udka dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i całość dalej dusimy, aż groszek stanie się miękki.
  • zabielanie i zagęszczanie 3. W połowie szklanki wody mieszamy mąkę oraz śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Całość doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek cukrowy Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować