Tak przygotowane mięso podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Takie obiadki cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem:). Najlepszy sosik wychodzi oczywiście ze świeżego groszku, ale bez problemu można go przygotować z mrożonego.
Składniki:
Składniki:
• 2 udka z kurczaka,
• 1 szklanka zielonego groszku,
• 1 mała cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Sól do smaku,
• Przyprawa Kucharek do smaku,
• Łyżka śmietany do zabielenia,
• Mąka do zagęszczenia (1-2 łyżki),
• Koperek do podania,
• Olej do smażenia
Udka w sosie groszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka z kurczak myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przyprawiamy do smaku.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Do złocistej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz udka.
2.Gdy udka się zrumienią całość podlewamy wodą (do połowy wysokości udek). Wywar delikatnie doprawiamy, naczynie przykrywamy. Udka dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i całość dalej dusimy, aż groszek stanie się miękki.
3.W połowie szklanki wody mieszamy mąkę oraz śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Całość doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Komentarze