Placuszki z cukinii

5 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Takie placuszki to idealna przekąska lub dodatek do dań głównych np. do gulaszu. Ja placuszki podałam z ulubionym sosem śmietanowo czosnkowym.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 łyżki mąki pszennej
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    1 mała cukinia, około 300g
    ¼ cebuli
    1 łyżka natki pietruszki
    1 łyżeczka mielonego czosnku
    Szczypta soli
    Pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Placki Bliny

Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, odrobiną pieprzu i z mielonym czosnkiem. Jajko roztrzepać, dodać suche składniki, wlać mleko i wymieszać na jednolite ciasto.
    Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Zetrzeć też obraną cebulę. Cukinię i cebulę odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Następnie cukinie z cebulą oraz posiekaną zieleniną dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
    Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki do zrumienienia z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Jajka Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować