Placuszki ryżowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jeśli chcecie dobrze zacząć dzień to tylko czymś pysznym! Placuszki ryżowe się polecają. Zazwyczaj jak robię dania tego typu to daję tam skyr i mąkę, ale stwierdziłam, że czas przetestować coś nowego i mówię Wam, wyszła z tego petard! Riso wersja plackowa, zapraszam!

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ▫️ 50g ryżu
    ▫️ 200g mleka/napoju roślinnego
    ▫️ 100g wody
    ▫️ 1 jajko
    ▫️ 1 łyżeczka oleju
    ▫️ 100g truskawek
    ▫️ 15g śmietanki 30% lub jogurtu
    ▫️ 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    ▫️ słodzidło/cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Śniadanie

Placuszki ryżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zblendować ze śmietanką/jogurtem. Ryż rozgotować w wodzie i mleku. Kiedy "papka" będzie już gotowa, przełożyć ją do miski i zblendować na gładką masę. Do masy dodać jajko, słodzidło, sodę, olej i zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni (1 łyżka = 1 placuszek). Placuszki przekręcać na drugą stronę aż zobaczycie pojawiające się na nich pęcherzyki powietrza. Usmażone placuszki polać truskawkową polewą. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować